Verwerken of Leggen van Belgisch Hardsteen

Wanneer u Belgisch Hardsteen gaat leggen / verwerken, is het belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt. Hieronder vindt u een stappenplan dat u hierbij kan helpen.

Wanneer u een Belgisch hardsteen vloer bij ons heeft gekocht, raden wij u aan deze direct na levering binnen te zetten. Door de tegels binnen te zetten kunnen de tegels acclimatiseren. Hierdoor wordt de verwerkingskwaliteit van Belgisch hardsteen sterk bevorderd.

Mocht u niet in de gelegenheid zijn om de tegels binnen te zetten, zorg dan altijd dat de Belgisch hardsteen goed afgedekt is met (dichte) zeilen. Op deze manier blijven uw tegels beschermd tegen weersinvloeden zoals wind, regen en vorst. Daarnaast kunnen uw tegels op deze manier niet bevuild worden door bouwvuil.

Belgisch Hardsteen Leggen

Belgisch hardsteen is een kostbare natuursteen. Wanneer u een vloer koopt bij Belgischhardsteen.eu (Van den Heuvel & van Duuren) dient deze dan ook verwerkt te worden met de juiste lijm en voegmaterialen. Alleen dan krijgt u de kwaliteit en uitstraling zoals u die voor ogen heeft.

Wanneer u zeker wilt zijn van de hoogst haalbare kwaliteit qua verwerking, raden wij u aan gebruik te maken van onze gespecialiseerde tegelzetters. Deze tegelzetters kennen de eigenschappen van onze Belgische hardsteen, waardoor u altijd zeker bent van de beste kwaliteit.

Tip

Wilt u toch liever zelf aan de slag, of heeft u al een tegelzetter? Lees dan de onderstaande verwerkingsadviezen even goed door om eventuele problemen te voorkomen.

De Belgisch hardsteen van Belgischhardsteen.eu wordt gekalibreerd geleverd. Dit wil zeggen dat de tegels dunner gemaakt zijn en redelijk gelijk van dikte zijn. Door het dunner maken van de tegels veranderen echter de eigenschappen van de hardsteen. De Belgisch hardsteen tegels van Belgischhardsteen.eu dienen dan ook bij voorkeur verwerkt te wordt in (de door ons voorgeschreven) lijm.

Uitgaande van een strak afgewerkte cementdekvloer, moet de te betegelen vloer eerst schoon en stofvrij gemaakt worden. Hierna dient de vloer te worden behandeld met een primer. Deze primer zorgt voor een betere hechting van de lijm naar de ondervloer.

Wanneer u de Belgisch hardsteen tegels gaat verlijmen en u maakt gebruik van één van onze lijmen, kunt u direct aan de slag. Gebruikt u een andere lijm, controleer dan of deze geschikt is voor natuursteen en geen zuren bevat. Wanneer er wel zuren in de lijm zitten kan dit de tegels blijvend aantasten. Ook dient u (of uw tegelzetter) rekening te houden met kleine dikte verschillen in de tegels. Deze verschillen dienen in de lijmlaag opgevangen te worden.

NB. In sommige gevallen kiezen onze tegelzetters voor een andere verwerking dan hierboven beschreven. Dit kan verschillende redenen hebben zoals de ruimte waarin de tegels verwerkt gaan worden, de ondervloer, enz. U kunt hoe dan ook altijd vertrouwen op de kennis van onze tegelzetters. Dit (familie) tegelzettersbedrijf bestaat al meer dan 130 jaar. En is dé specialist als het gaat om natuursteen verwerken!

Het Voegen van Belgisch Hardsteen

Een Belgisch hardsteen vloer dient gevoegd te worden met een speciale natuursteenvoeg. Deze natuursteenvoeg is leverbaar in 2 soorten.

1. Grove Korrel

Deze voegmortel is speciaal geschikt voor bredere voegen zoals bij verouderd Belgisch hardsteen.

2. Fijne Korrel

Deze voegmortel is in het bijzonder geschikt voor fijne voegen zoals bij strak gezaagd Belgisch hardsteen.

3. Zilverzand en Cement

In sommige gevallen wordt er gekozen om te voegen met zilverzand en cement. Dit is een oude, nog steeds betrouwbare methode, maar deze voegen zijn minder flexibel dan de speciale voegmortels.

Voeg uw Belgisch hardsteen tegels volgens het volgende stappenplan om evt. problemen te voorkomen.

1. Gebruik bij het voegen van Belgisch hardsteen nooit te natte voegmortel. Wanneer u Belgisch hardsteen te nat voegt, loopt u het risico dat er aanslag in / op de toplaag van de steen ontstaat.

2. Gebruik bij het schoonmaken van uw Belgisch hardsteen tegels een half natte spons en wrijf hiermee de voegen mooi glad. Denk er aan om de spons regelmatig te spoelen in schoon water om te veel cementsluier te voorkomen.

3. Na het voegen dient een Belgisch hardsteen vloer goed te kunnen drogen. Dek de vloer daarom niet af. Op deze manier kan de vloer mooi regelmatig drogen en vermindert u de kans op vochtuitslag in de stenen.

Wilt u de vloer toch afdekken? Gebruik dan altijd een ademend afdekvlies!